Home » Blog » Meer energie » Hoogsensitief zijn is geen straf

Hoogsensitief zijn is geen straf

door | 29 mrt, 2020 | Meer energie

Op een verjaardagsfeest binnenlopen leverde mij jaren geleden steeds dezelfde worsteling op. Het harde geluid van pratende mensen kwam als een muur op mij af. En alsof dat niet genoeg was, voelde ik de emoties van de aanwezigen alsof ik ermee om mijn oren werd geslagen. Ik had geen idee hoe ik mij staande moest houden en hield mij vaak afzijdig. Om vervolgens zwaar vermoeid en verward door alle emoties die niet van mij waren, naar huis te gaan. Weer een feestje overleefd. Op naar de volgende…

Aha, ik ben dus hooggevoelig

Een jaar of drie geleden had ik een aha momentje. Dat was namelijk de eerst keer dat ik hoorde over Highly Sensitive Person (HSP). Ik kwam er bij toeval achter, omdat ik heel veel van mijzelf herkende in mijn zoon en dochter. En zoals dat bij veel ouders gaat, ben ik toen maar eens gaan zoeken wat hen en mij ‘mankeerde’. Wat bleek, ik paste bijna naadloos in het profiel van een HSP’er. Ik raakte snel overprikkeld door heftige geuren, fel licht en plotseling hard geluid. Op iedere plek waar ik mensen tegenkwam, konden emoties mij overvallen. En dan waren het niet mijn eigen emoties, maar mijn reactie op die van de ander. Ik stond zo ‘open’ voor andermans emoties dat ik moeilijk onderscheid kon maken tussen mijn eigen emoties en die van een ander. En ik wist al helemaal niet dat ik geen ‘last’ hoefde te hebben van deze emoties, maar dat ik ze juist kon gebruiken om de ander te helpen.

Laat HSP voor je werken en niet tegen je

Ik kwam met kinesiologie in aanraking en ontdekte dat ik niet de enige hoogsensitieve persoon ben. Wat heerlijk was het om ‘lotgenoten’ te spreken en van hen te leren hoe je HSP voor je kan laten werken. Ik heb geleerd hoe ik kan voelen of een emotie van mezelf is of van een ander. En hoe ik wel de emotie van een ander kan voelen zonder dat het mij persoonlijk raakt. Hierdoor kan ik nu mensen behandelen zonder dat ik zelf zwaar emotioneel belast word. Het helpt ook enorm als je niet gaat mee zitten huilen met een client ;-). Ik kan nu genieten van de intense manier waarop ik dingen beleef en voel, dankbaar ben ik zelfs. Ik zou niet meer zonder hooggevoeligheid willen…

Tips

De afgelopen weken merk ik dat ik steeds meer hoogsensitieve volwassenen én kinderen in de praktijk krijg. Stuk voor stuk zie ik ze worstelen met hun emoties en met overprikkeling. Vaak helpt het al enorm als ze meer weten over hoogsensitiviteit, want die term is echt niet bij iedereen bekend. Tijdens de behandeling komt er meestal naar boven wat ze kunnen doen om overprikkeling te voorkomen of om er makkelijker mee om te gaan als het toch gebeurt. En soms geef ik ook algemene tips die kunnen helpen om beter bij zichzelf te blijven.

1. Ga even in je bubbel zitten

Deze is vooral voor kinderen in overvolle klassen handig, maar natuurlijk ook voor volwassenen.

Als geluid of emoties van anderen je teveel worden, kan je je even terugtrekken in een bubbel. Visualiseer dat je in een glazen bubbel zit. Je kan er nog gewoon doorheen kijken en door het glas hoor je ook het belangrijkste geluid. Het werkt als een soort filter van hard geluid en emoties.

2. Zorg dat je weer bij jezelf bent als je naar huis gaat

Bij volwassenen zie ik nogal eens dat ze hun werk mee naar huis nemen en dan met name de stress van het werk. Die slaat dan direct neer op het gezin en dan heb je de spreekwoordelijke ‘poppen aan het dansen’.

Neem tijdens je terugrit naar huis even de tijd om tot jezelf te komen. Visualiseer dat je een kleur bent en bekijk dan welke overige kleuren nog aan je hangen. Dit is de energie van anderen en die mag je gerust ‘terugsturen’ naar de eigenaar. Die energie heb jij namelijk niet nodig. Vervolgens stel je je voor dat je jouw eigen kleur weer terughaalt bij de mensen waar je een stukje van jouw energie achter hebt gelaten. Zo ben je weer één geheel als je weer thuiskomt. Dat maakt het stuk gezelliger!

3. Is het van jezelf of van een ander?

Deze tip is voor iedereen die wel eens plotseling overmand wordt door emoties.

Ga even rustig zitten en adem diep in en uit via je buik. Concentreer je alleen op deze ademhalen en vraag jezelf af of dit je eigen emoties zijn of die van iemand anders. Waarschijnlijk voel je dan wel hoe het zit. Is het de emotie van iemand anders? Dan visualiseer je dat je de emotie teruggeeft aan de eigenaar (je hoeft niet te weten van wie het komt om het terug te sturen). Misschien lukt het niet direct de eerste keer, zeker als je een denker bent. Maar oefening baart kunst. Uiteindelijk is het echt de moeite waard!

Over Annabelle Rijntjes

Door mijn persoonlijke ervaring met burn-out én door mijn uitgebreide opleiding op het gebied van stress reductie en lichaamsgerichte therapie weet ik door welke fases jij gaat en wat je nodig hebt per fase.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin